joi, 17 mai 2018

Cozonac dolofan cu mac (cu smantana fermentata)


         

        Sigur ca sunt multe retete de cozonac dar toate au la baza faina, oua, lapte, unt...dar difera proportiile ceea ce conteaza foarte mult. De asta depine calitatea produsului finit, gustul si aspectul :) Am consultat mai multe retete si am hotarat pe aceasta sa o fac in felul urmator descris mai in detaliu, mai jos ;) la aceasta reteta pot sa va spun ca am testat sa dospeasca aluatul la rece, la frigider 2 ore. Nu stiu daca anume acest aspect a influentat cumva dar mie personal mi s-a parut ca nu a crescut atat de frumos cozonacii cum cresc cand au dospit la cald, trebuia sa incerc, eram curioasa ;) Si inca ceva pentru a reusi sa obtineti cozonaci frumosi si pufosi este foarte important framantatul, da stiu ca este de munca dar cu cat mai mult lucrez la acest tip de aluat cu atat mai mult ma conving cat de important este sa fie aluatul bine framanatat. Sa aveti spor! Cu drag va recomand ;)

 Ingrediente: (2 tavi de 12x25cm )
Faina – 750 g
Oua- 3 (M)
Zahar – 180 g
Zahar vanilat - 2 plicuri (bourbon)
Zahar cu aroma de rom – 1 plic
Lapte caldut – 150 ml
Smantana fermentata – 150 g
Unt – 150 g (moale, cuburi mici) 
Drojdie uscata (instant) – 10 g (sau 40 g proaspata)
Sare-10g
Coaja rasa de la o lamaie + portocala
Obs: La arome procedati cum peferati, cat de aromat doriti, pot fi adaugate altele sau omise unele din cele enumerate.

Pentru umplutura:
Mac – 200 g
Lapte – 100 ml
Zahar – 100 g
Unt – 50 g
Arome- rom, vanilie
Se mai poate adăuga un albus de ou batut pentru a lega compozitia 😊

Mod de preparare: Se pune la fiert laptele si zaharul la foc mediu. Macul de preferat sa fie macinat, eu l-am lasat intreg. Se adauga apoi macul si untul, arome. Se fierbe aproximativ 10 minute amestecam. Umplutura se pregateste din timp sa reusesca sa se raceasca. Apoi se imparte in 4 parti egale pentru a ne fi mai usor cand lucram la cozonaci.
Obs: La acest aluat puteti folosi si alte umpluri cu nuca, harat, stafide, ciocolata.       

Altele:
Galbenus – 1
Lapte – 1 lingura
Zahar - puteti folosi mac sau susan.

Mod de preparare:  Mai intai se pregatesc toate ingredientele, se cantaresc sa ne asiguram ca avem totul la indemana si nu ne lipsesete nimic si putem incepe lucrul. Se cerne faina de vreo 2 ori intr-un bol mai mare. Untul se scoate de la frigider cu cateva ore inainte sa se inmoaie, se incalzeste laptele, ouale trebuie sa fie calde, smantana poate sa fie si rece. Aici puteti opta in a face maia sau puneti direct drojdia, lucrati cum credeti ca va este mai usor, rezultatul va asigur este acelasi, am testat. Deci faceti maia, se pune drojdia intr-o cana se adauga 2 lingurite de zahar (din cantitatea de ingrediente) se toarna 100 ml lapte caldut peste (din totalul ingredientelor) se acopera cu un servetel sa creasca.
Se pun intr-un bol ouale, restul de zahar, zaharul vanilat, zaharul cu aroma de rom si sarea. Se mixeaza spuma si masa creste in volum. Apoi se adauga peste maiaua (daca optati sa faceti maia) sau drojdia uscata, laptele caldut, smantana, coaja rasa de lamaie (portocala) amestecam incet toate ingredientele. (Se schimba paleta mixerului) Apoi se adauga cate putin faina in timp ce mixerul mixeaza usor aluatul, dupa ce epuizam cantitatea de faina se adauga treptat si bucatele de unt, urmatoarea bucata se adauga abia dupa ce s-a inglobat precedenta in totalitate in aluat,  lasam sa framante aluatul cam 30-40 minute, la viteza ce a mai mica (1).
Daca framantati de mana ca timp este acelasi, in  timp ce framantati adaugati unt putin cate putin, pana se incorporeaza untul in aluat. Intr-adevar va usureaza munca un robot de bucatarie dar sa stiti ca nu este imposibil si rezultatul este la el de frumos si gustos daca framantati de mana, am facut cozonaci framantati si de mana ;)
Veti obtine un aluat moale si putin lipicios. Se unge aluat cu unt topit si racorit, repartizam pe toata suprafata aluatului, si se lasa la dospit aluatul timp de 60 minute, intr-un loc cald, ferit de curent (se unge si bolul). Eu am pus aluatul in cuptor la 40 grade C. Dupa ce a crescut aluatul se rastoarna pe masa de lucru, untul de la suprafata aluatului este suficient pentru a unge masa si sa lucrati cu aluatul, nu este nevoie de ulei suplimentar. Se imparte aluatul in 4 bucati egale (400 g au iesit fiecare). Se intinde cu mana pe masa intr-o forma rotunda (nu exagerati cu intinsul aluatului altfel se va subtia si la copt se va rupe (crapa) si va iesi umplutura. Se pune din umplutura se ruleaza aluatul, se procedeaza intocmai si cu restul de bile de aluat. Se fac doua rulouri se impleteste un cozonac, se pune tava tapetata cu hartie de copt, apoi se ruleaza si se impleteste cel de-al 2-lea cozonac. Se lasa la crescut in tavi la loc cald la fel ferit de curent 30 minute. Apoi se ung cu galbenus de ou si lapte si se presara peste zahar.
Se coc cozonacii la o temperatura de 160 grade C timp de 60 minute pana se rumenesc frumos. Dupa ce se scot din cuptor , se scot din tavi se pun pe un gratar se acopera cu un prosop curat de bucatarie ;) Daca va este utila informatia fiecare cozonac cantareste aproximativ 850 g ;)

Incercati, testati si savurati! ;)
Spor la treaba!  Pofta buna!

miercuri, 2 mai 2018

Tort „Raspberry Breeze”





             De mult imi doream sa prepar un tort deosebit...dupa imaginatia si gustul meu. Asa ca mi-a venit ideea sa fac un blat de tort de vanilie cu mousse de zmeura...mm delicios, dulce acrisor si foarte racoritor. Un strat de nuca cu ciocolata si crema de frisca...o combinatie excelenta. Va recomand cu mult drag! :)

Calculati ingredientele pentru 6 oua si 20 cm diametru, se feliaza in 5 bucati. 
(pentru a taia blatul de tort cu usurinta il lasati pentru cel putin o ora la congelator ;)

Cantitatile raman aceleasi, se pune primul strat de pandispan se toarna mousse-ul peste apoi cel de-al 2 lea strat de pandispan sa se fixeze bine, se pune la congelator pentru o ora. Apoi se pune stratul de nuca, aveti reteta mai jos. Urmeaza cele doua straturi de crema de frisca ;) Tortul se monteaza seara si dimineata se deocreaza. 

Ingrediente stratul de nuca:
Arahide prajite nesarate – 300 g
Miere – 2 linguri
Lapte – 100 ml
Zahar – 100 g
Cacao – 2 linguri
Esenta de rom – 5 ml

Mod de preparare: Pregatim din timp, se pune la foc mic intr-un vas, mierea si se lasa sa se incalzeasca putin. Se adauga nuca macinata amestecata cu cacao si zahar. Esenta de rom se amesteca cu laptele si se adauga treptat in compozitia de nuca. Se amesteca totul bine se lasa la foc mic în jur de 1 minut. Compozitia se răcește inainte de utilizare.
La tort am folosit aproximativ 1/3 din cantitate.

Aveti nevoie de ½ din cantitatea ingredientelor, apoi impartiti crema in jumatate pentru cele 2 straturi de crema.

Dupa ce tortul este imbracat in crema decor se monteaza floricele si frunzulitele pregatite cu vreo 3-4 zile inainte.

Aveti aici reteta trandafiri din pasta de zahar: http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2018/05/trandafiri-din-pasta-de-zahar.html
Incercati, testati si savurati! ;)

Spor la treaba!  Pofta buna!

Trandafiri din pasta de zahar



Pentru trandafiri am folosit duza Wilton 104 si frunze 70

          Am ramas foarte mult impresionata de aceste decoratinui din pasta de zahar, mai ales culorile foarte frumoase, aprinse, in ton cu anotimpul...primavara :) puteti sa faceti si alte flori nu doar trandafiri...si alte ornamente. Eu cu siguranta voi mai apela la aceasta reteta pentru decor ;)

Ingrediente:
Zahar pudra – 600 g
Albus de ou – 2 (oua medii)
Sare de lamaie – 1/3 de lingurita
Coloranti alimentari

Pregatim mai intai decoratiunile :)

Mod de preparare: Se mixeaza albusurile de ou cu 1/3 lingurita de sare de lamaie, sa iasa pasta alba. Se adauga treptat cate o lingura de zahar pudra. Pana obtinem o masa omogena, densa, care isi mentine forma . Se coloreaza in cantitati mici,  de preferat rosu, roz, galben, verde, mov, albastru...pentru floricele, moturi, frunze. Se fac pe foite mici de hartie de copt, se lasa pe masa sa se usuce. Se pastreaza in cutii inchise, la loc uscat chiar si pana la jumatate de an. Pasta de zahar este comestibila, ramane la alegerea fiecaruia sa le consumati sau nu...mult zahar si coloranti. Eu prefer sa le folosesc doar ca decor ;)

Obs: Aveti nevoie de zahar pudra curat, care sa nu contina alte ingrediente cum ar fi amidon.

Aveti aici reteta tort: http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2018/05/tort-raspberry-breeze.html 

 Spor la treaba!  Pofta buna!