duminică, 22 noiembrie 2015

Învârtită cu mac


       Astazi va mai recomand sa incercati o invartita de casa foarte delicioasa. Desigur daca va plac copturile ce contin mac, este foarte delicioasa si nu se face chiar greu. Mama ne facea o invartita cu coca pufoasa urmeaza sa o prezint pe viitor. 

Ingrediente:
Faina- 600 g
Unt – 200 g
Lapte – 150 ml
Zahar – 50 g
Drojdie uscata – 7 g
Galbenus de ou – 2
Sare – ½ lingurita

Pentru umplutura:
Mac (sau mac macinat) – 300 g
Dulceata de prune (sau gem)  – cat sa va ajunga sa lege compozitia.

Mod de preparare: Se amesteca intr-un vas mai mare faina, sarea si drojdia uscata. Se adauga galbenusurile, untul topit, laptele caldut in care am dizolvat anterior zaharul. Se framanta aluatul aproximativ 30 minute. Se acopera cu un prosop, se lasa la loc cald sa dospeasca. Se pregateste umplutura se amesteca macul cu gem sau dulceata, trebuie sa obtinem o compozitie densa. Se imparte aluatul in trei bucati egale, se aduna fiecare bucata de aluat, se intinde fiecare bucata de aluat, intindem peste umplutura (impartim umplutura in trei parti). Se ruleaza si se pun rulourile in tava unsa cu unt.  Se ung rulourile cu un galbenus de ou si 1 lingura de lapte. Se lasa la crescut aproximativ 20-30 minute. Se coc in cuptorul incins timp de 30 minute pana se rumenesc. Apoi se scot din cuptor si cat sunt fierbinti se ung cu sirop de apa si zahar. Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se taie felii si se servesc cu pofta.

Spor la treaba! Pofta buna!

duminică, 15 noiembrie 2015

Cozonac “Floare” cu ciocolată (2)


        Cand am postat reteta nu am scris niciun comentariu referitor la reteta, deoarece am facut cozonacul pentru prima data. Dupa ce a trecut testul "degustarea"....mmm foarte delicios, pufos si aromat. Un deliciu extraordinar!!!! Puteti sa-l preparati cu o ocazie speciala si nu numai, chiar si asa la un sfarsit de saptamana cand doriti sa savurati ceva delicios. Va recomand cu drag sa incercati!!!
Ingediente:
Faina- 600 g
Lapte – 200 ml
Drojdie proaspata – 25 g sau 1 plic drojdie uscata
Zahar – 100 g
Esenta de vanilie – 1 fiola
Zahar vanilat - 2 plicuri
Oua – 2
Sare – ½ lingurita
Unt sau margarina– 100 g
Ciocolata neagra – 150 g

Mod de preparare: Se pune intr-o cratita laptele la foc mic, se adauga zaharul vanilat, zaharul, se amesteca pana se topeste, se adauga esenta de vanilie si drojdia faramitata. Se ia amestecul de pe foc si se lasa deoparte pana creste drojdia. Atentie! Amestecul de lapte trebuie sa fie caldut, nu fierbine. Separat se mixeaza cele 2 oua, se adauga in amestecul de lapte si drojdie. Intr-un bol mai mare se cerne faina si se adauga sarea, apoi peste aceasta amestecul de lapte. Se framanta un aluat, se incorporeaza treptat (putin cate putin) untul (sau margarina) topit si putin racit (e ok sa fie caldut). Se adauga o cantitate mica de unt topit, framantam pana cand aluatul absoarbe tot untul, apoi mai adaugam putin unt topit. Continuam pana epuizam tot untul, la final daca aluatul este lipicios presaram putina faina, se aduna aluatul intr-o bila, se acopera cu un prosop de bucatarie se lasa la crescut timp de aproximativ o ora la loc cald. (o sugestie ar fi sa incalziti putin cuptorul, il opriti si lasati aluatul la dospit in cuptor). Dupa, se rastoarna aluatul pe masa presarata cu faina, se aduna. Se intinde o foaie mare, se unge cu putin unt topit. Se rade peste ciocolata. Se ruleaza, se taie capetele, se pune intr-o tava unsa cu unt. Se taie pe margini cu ajutorul unui cutit sau foarfeca de bucatarie, nu toata rulada doar un pic mai mult de jumatate din ea. Apoi se desparte fiecare bucata de aluat si se formeaza o floare (vedeti in poze). Se unge cu un ameste de 1 galbenus de ou si 1 lingura de lapte. Se lasa sa mai creasca inca 20 minute. Apoi se coace in cuptorul incins timp de 35-40 minute la 180-200 grade C pana se rumeneste. Depinde de cuptor daca este cazul il rumeniti putin doar partea de sus cateva minute. Dupa ce se scoate din cuptor se unge cu un amestec de apa cu zahar. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se transfera pe un platou pentru a fi servit cu mare pofta si placere.

Spor la treaba! Pofta buna!