luni, 7 septembrie 2020

Clătite delicioase cu înghețată

 
O reteta delicioasa de clatite! Simplu, rapid si foarte gustos! cu ingrediente putin diferite fata de cum le fac eu :) eram curioasa cum sunt si am testat reteta. Pot sa spun ca este una destul de reusita :)


Ingrediente:

Faina- 150 g

Oua- 200 g

Lapte caldut- 250 ml

Apa calduta- 125 ml

Zahar- 30g (obtional)

Zahar vanilat- 1 plic

Unt topit - 50g

Praf de copt- 2 g

Putina sare


Mod de preparare: Pregatim ca de obicei ingredientele. Incalzim apa si laptele, ouale eu de obicei le spal si le-am lasat putin sa stea in apa calda, se topeste untul. Se pun ouale intr-un bol si se adauga: sarea, zaharul, zaharul vanilat si untul topit (caldut). Amestecam foarte bine, se adauga laptele si apa, din nou amestecam compozitia.

La final se adauga faina, amestecam totul foarte bine. Incingem o tigaie (25cm Ø) la foc mediu, se masoara cantitatea potrivita pentru a fi suficient aluat pentru o clatita. Aici depinde de dimensiunea tigaii pe care o utilizati. Se toarna aluatul in tigaie, fara a unge tigaia. Este suficient unt in compozitie si nu este nevoie. Chiar este foarte comod sa lucrezi, sa nu mai ungi tigaia cu unt. Se rumenesc pe ambele parti. 

La final mi-au iesit 12 clatite delicioase si foarte fine. Cu inghetata si buline de ciocolata, putin zahar pudra presarat peste ...au fost perfecte! :)


Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 3 septembrie 2020

Gogosi pufoase 🥯

 






Gogosi pufoase si delicioase!

Ingrediente:

Făină - 500 g 

Ouă - 2 buc

Lapte călduț - 250 ml

Drojdie uscată - 10 g

Unt topit - 50 g

Zahăr - 50 g

Zahăr vanilat - 2 pliculețe

Coajă de la o lămâie 🍋 (opțional) 

Sare 

Ulei pentru prăjit- 400 ml

Mod de preparare: Se pregătesc ingredientele, se cerne făină. Intr-un bol se pune laptele călduț, zahărul, zahărul vanilat, și drojdia. Se amestecă totul, se acoperă cu un prosop și se lasă 10 minute. Apoi se adaugă ouăle, untul topit, sarea. Se amesteca totul și treptat se adaugă făină, se frământă. Obținem un aluat elastic și destul de moale. Se lasă să crească aluatul, acoperim bolul cu folie de plastic, 30 minute la loc cald.

Apoi modelam bile a câte aproximativ 50 g fiecare, date ușor prin foarte puțină făină. În total obținem 20 de bucăți. Se lasă la crescut aproximativ 10 mine, apoi se prăjesc în ulei încins, se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe prosop de hârtie, când se răcoresc se pudrează cu zahăr. Și le serviți cu mare poftă! 


Spor la treabă! 

Poftă bună!