miercuri, 22 martie 2017

Tort "Stracciatella"

Acelasi tort delicios alt decor ;). Am folosit pt crema din interior 600 g de smantana, 210 g zahar.

                               In mare parte am explicat cum procedam cu blaturile acestui tort in reteta anterioara :) Pandispan clasic http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/03/pandispan-clasic.html  
Crema este un simpla dar foarte delicioasa, se prepara cu minim efort. Dupa cum am mai zis puteti opta pentru oricare alta preferati. Denumirea tortului este data de mine...asa ca poate fi numit si altfel, aceasta mi s-a parut ca se potriveste, cat de cat :) Cred ca ar merge si cu pandispan cu cacao, testez cu urmatoarea ocazie ;)

Crema de smantana:
Smantana – 800 g (30% grasime)
Zahar – 280 g (simplu sau pudra)
Zahar vanilat – 1 plic
Nuci – 100 g (macinate)
Ciocolata neagra – 50 g (min 50% cacao) (Nestle dessert noir)

Crema de smanatana: Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza maxima aproximtiv inca 8-10 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului.
Se monteaza tortul pe un platou punem primul blat, se unge bine cu crema de smantana (aproximativ 4-5 linguri) se presara peste nuci macinate si ciocolata neagra taiata in bucati mici, se amesteca ciocolata, nucile cu crema. Apoi urmeaza cel de-al 2-lea blat ungem putin suprafata care intra in contact cu crema, sa ma exprim astfel pentru a se fixa mai bine blatul. Procedam intocmai cu acest blat ca si cel anterior. Suprafata si marginile tortului se ung cu crema alba fina, fara nuci si ciocolata. Se decoreaza dupa cum doriti, eu am preferat sa fac niste “moturi”, bilute argintii, cristale de zahar pentru decor si ciocolata maruntita pe mijloc. Inainte de servire este de preferat sa stea cateva ore la frigider, 7-8 ore minim.

Obs: Puteti insiropa blaturile doar daca preferati. Pentru fiecare 200 g smantana se utilizeaza 70 g zahar.

Simplu, gustos si rapid :)
Spor la treaba! Pofta buna!


Pandișpan clasic


                    O reteta ce trebuia sa o prezint pe blog cred ca printre primele :) O reteta clasica de pandispan, se prepara usor si cu un rezultat foarte delicios. Si daca tot am plecat de la ideea sa prepar un pandispan am zis ca ar fi pacat sa fie servit ca un simplu chec :) Asa ca am preparat o crema destul de simpla, o folosesc des la torturi. Dar puteti opta pentru oricare alta doriti. 
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/03/tort-stracciatella.htm 

Modul de preaparare a pandispanului cu siguranta gasiti multe variante, aceasta mi se pare destul de simpla, rapida si reusita. Asa ca pentru a savura un desert gatit in casa, cu ingrediente proaspete, nu trebuie decat sa urmati cativa pasi simpli :) Nu comentez blaturile de tort pe care le gasiti in comert, cu siguranta stiti deja ce contin si ce gust au :)

Ingrediente: (pentru o tava cu diametru de 23 cm)
Oua – 6 (L, XL)
Faina – 180 g (tip 000)
Zahar – 180 g
Zahar vanilat – 16 g (2 plicuri)
Sare – 2 g

Mod de preparare: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu le aveam pregatite din timp asa ca am optat pentru a le tine in apa calduta 10 minute. Faina se cerne intr-un vas de vreo 3 ori. Intr-un vas se mixeaza ouale intregi cu zahar, zaharul vanilat si sarea. Aproximativ 30 minute la viteza maxima, pana cand isi dubleaza volumul, la mine dureaza atat, acum depinde de  fiecare ce mixer utilizeaza, de puterea acestuia. Faina se adauga cate putin si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus. Compozitia trebuie sa fie cat mai aerata si fara cocoloase, asa ca amestecati lent nu va grabiti. Tapetam o tava cu hartie de copt, marginile nu se ung. Se toarna compozitia in tava, se niveleaza, se coace in cuptorul preincalzit la 170-180 grade C pentru 30-35 minute. Dupa expirarea timpului mentionat se lasa tava in cuptor pentru 10 minute cu usa intredeschisa la cuptor. Apoi se scoate din cuptor se lasa la racit in tava cateva ore. Pentru a-l taia fasii si a monta un tort este nevoie de 7-8 ore sa stea, (daca doriti sa-l montati in alta zi nu neaparat imediat urmatoarea se invelste pandispanul in folie si se pastreaza maxim 3-4 zile) il pregatiti de seara si a doua zi preparati crema, ungeti blaturile il ornati dupa preferinta si imaginatie si este gata! :)

Obs: Pentru fiecare ou (mai mare, L) se utilizeaza 30 g faina, 30 g zahar. Daca doriti sa faceti un tort mai mare mai adaugati din ingrediente si utilizati o tava mai mare (27-28 cm diametru).

Simplu, gustos si rapid :)

Spor la treaba! Pofta buna!