joi, 17 martie 2022

Tort "Napoleon" cu visine 🍒

3. Aprilie 2022
2. Aprilie 2021
                                           1. Iulie 2021












                      Un tort "Napoleon " super delicios cu gust intens de unt, vanilie și vișine... 🎂🍒...ce pot să spun mai mult...😁

Ingrediente blat de tort: 4 foi

Unt- 400 g

Faina- 600 g

Iaurt- 200 g (10%)

Galbenus- 60 g (4 buc)

Drojdie uscata- 1 lingurita 

Sare- 5 g

Mod de preparare: În faina se adaugă, sarea și drojdia. Untul se taie bucatele se adaugă peste faina. Se amestecă putin, apoi se adauga galbenusurile de ou amestecate cu iaurt. Se inglobeaza un aluat. Se imparte in 8 bucati si se lasă la frigider pentru cel putin 1 ora.

Se pregătește bezeaua, se intinde o foaie de aluat. Se aseaza în tava se unge cu bezea.  Se pun visine. Se acoperă cu o alta foaie de aluat. Se presează putin, se inteapa cu o furculița.  Se coace la 200 grade C timp de 17 minute 

Se procedeaza intocmai cu toate blaturile de aluat.

Ingrediente bezea:

Albus- de la 4 oua

Zahăr- 200 g

Amidon- 100 g

Sare- 2 g

Vișine- 400 g ( decongelate, scurse de suc)

Mod de preparare: Se bat albusurile cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul. Dupa ce obtinem o bezea ferma se adaugă amidonul. Se amesteca și compozitia este gata de utilizare.

Crema fiarta cu unt:

Lapte- 800 ml

Oua- 2

Zahăr- 200 g

Făină- 40 g

Amidon- 40 g

Unt- 400 g

Esenta de vanilie- 2 fiole 

Mod de preparare: Se amesteca zaharul cu faina si amidonul. Se adauga cele 2 oua si se amesteca totul foarte bine. Laptele se pune la foc, se adaugă esenta de vanile, se aduce la punctul de fierbere si se ia de pe foc. Se adauga amestecul preparat anterior. Se amesteca foarte bine. Se pune din nou la foc și se amestecă continuu. Când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc.

Se lasa la răcit,  trebuie să ajungă la o temperatura de 21-22 grade C. Untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura. 

Se mixeaza untul pana se deschide la culoare.  Se adauga din crema fiarta în 3-4 transe. Se amesteca ușor, la viteza cea mai mica a mixerului, obtinem o masa omogena.  La aceasta etapa trebuie de avut grija, nu se insista foarte mult la mixat deoarece se poate taia crema. 

Se imparte in 3 parti egale. 

Se monteaza tortul, se lasa la rece peste noapte. Apoi se decoreaza după preferință.

Obs: O idee interesanta este sa fac acest tort cu crema preferata de smantana...trebuie încercat 😉

Pentru crema decor am utilizat 3 feluri. 

1. Prima este crema de bezea pe care imi place mult sa o folosesc la "imbracat" torturile. 

gasiti reteta aici: https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2017/10/crema-de-bezea-pentru-decor.html

2. Crema decor " Crema de branza cu unt și ciocolata "

Crema de branza- 200 g

Unt- 200 g

Ciocolata alba- 200 g

Zahar pudra- 10 g

Mod de preparare: Se pune ciocolata la topit la baie de aburi. Se amestecă continuu până se topeste toata. Se raceste pana la 20- 21 grade C. Untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura.  Se mixeaza untul câteva minute, pana se deschide la culoare. Se adaugă ciocolata se mixeaza pana capata consistenta. Crema de branza trebuie să aiba aceeasi temperatura, se mixează cu 10 g zahar separat cateva minute ( pentru a face-o mai pufoasa). Apoi se adauga in unt, mixam 1-2 minute la viteza mare. 

Pentru glazura gasiti reteta aici: https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/11/tort.html

Pentru bezele decorative am folosit:

Albus de ou- 75 g

Zahar- 200 g

Apa- 50 ml

Sare de lamaie- 1/3 de linguriță

Mod de preparare: Se amesteca apa cu zaharul, se pune la foc mare initial.  Apoi cand incepe sa fiarba se da focul la minim. Trebuie sa luam o perie din silicon si periodic se sterg peretii vasului. Procedura similara pe care o folosesc la crema de bezea. Siropul trebuie sa ajunga pana la 120 grade C. La final se ia siropul de pe foc se adauga sarea de lamaie si se amesteca totul foarte bine. În timp ce fierbem siropul se pun albusurile de ou la mixer. Albusurile trebuie sa aiba o consistenta aerata. Se toarna siropul în fir subtire în timp ce albusurile se mixeaza la viteza cea mai mica a mixerului. Apoi mai durează încă cateva minute pentru a mixa bine albusurile pana compozitia devine lucioasa si se desprinde de peretii vasului și se tine ferm de paleta mixerului. 

Se coloreaza crema in nuantele dorite. Și cum vedeti in poze se asterne o foaie de copt în tava. Se da forma dorita,  în cazul nostru floricele ei asa le spun. Se monteaza cate un bat din bambus. Se coc la o temperatura de 70 grade C timp de 3-4 ore. Verificati dupa 3 ore cat de bine sunt uscate si în caz ca mai este nevoie le mai lasati o ora. Dar va orientati fiecare după cuptorul pe care-l aveti.

3. Crema decor " Crema de branza cu unt" (Varianta Nr.2)

Pentru a decora tortul (destul de maricel 😉) am utilizat 2 porții de cremă din cantitatea ingredientelor menționate.

Gasiti reteta aici: https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/11/tort-oreo.html 


Spor la treabă! Poftă bună!