sâmbătă, 27 aprilie 2019

Cozonac pufos si delicios (nuca, cacao si visine) cu smantana pt frisca

                           De data aceasta de Paste am decis sa testez o alta reteta de cozonac care s-a adeverit a fi foarte reusita. Au iesit cozonaci pufosi, aromati si deliciosi. Umplutura am ales sa fac una doar cu nuca, cacao si visine :) Da da visine la dorinta unei persoane dragi si chiar este o idee geniala. 
Stiu nu am mai vazut sa faca cineva cozonaci cu visine si de ce nu? chiar au iesit foarte foarte gustosi :) Va doresc tuturor un Paste fericit si linistit in familie! Multa sanatate si bucurii! 

Ingrediente: (2 tavi de 12x25cm )
Faina – 750 g
Galbenusuri – 75 g (5 buc M )
Zahar – 180 g
Esenta vanilie- 2 fiole
Smantana pentru frisca- 150 ml
Lapte caldut – 225 ml
Unt topit – 75g
Ulei floarea soarelui- 75 ml
Drojdie uscata (instant) – 10 g (sau 40 g proaspata)
Sare- 10g
Coaja rasa de la o lamaie +portocala

Pentru umplutura:
Nuca macinata – 300 g
Albus de ou - 160 g ( de la 5 oua)
Zahar – 150 g
Cacao – 50 g
Putina sare
Visine - 200 g
Arome dupa preferinta- vanilie, rom
Obtional se poate adăuga 50 g de lapte praf pentru un gust mai delicios 😊

Mod de preparare: Se amesteca albusurile cu un praf de sare si se adauga treptat zaharul, obtinem o bezea ferma si densa, se adauga cacao se amesteca, nucile. Se împarte în 4 părți egale. Vișinele se taie in bucati mai mici se dau prin faina.

Mod de preparare cozonaci:  Mai intai se pregatesc toate ingredientele, se cantaresc. Se cerne faina de  2 ori intr-un bol mai mare. Se topeste untul, se incalzeste laptele si smantana pentru frisca, ouale trebuie sa fie calde. 
Se pun intr-un bol galbenusurile, sarea si zaharul, esenta de vanilie se mixeaza. Se adauga  coaja rasa de lamaie si portocala, se amesteca, apoi laptele caldut, untul topit si racorit, uleiul amestecam incet toate ingredientele. Apoi drojdia uscata, se amesteca se schimba paleta mixerului. La final se adauga cate putin faina in timp ce se mixeaza usor aluatul, dupa ce epuizam cantitatea de faina lasam sa framante aluatul aproximativ 20 minute, la viteza cea mai mica (1) pana cand aluatul se dezlipeste de marginile vasului..
Veti obtine un aluat moale si putin lipicios. Se unge vasul cu ulei, se aduna aluatul intr-o bila, se lasa la dospit aluatul timp de 60-90. minute, intr-un loc cald, ferit de curent. Eu am pus aluatul in cuptor la 40 grade C. Dupa ce a crescut aluatul se rastoarna pe masa de lucru, Se imparte aluatul in 4 bucati egale ( aproximativ 390g fiecare bucata) se formeaza bile, le mai lasam 15 minute la odihnit acoperite cu folie alimentara. Se intinde aluatul cu mana si putin cu facaletul pe masa (unsa cu putin ulei) intr-o forma rotunda (nu exagerati cu intinsul aluatului altfel se va subtia si la copt se va rupe (crapa) si va iesi umplutura. Se pune din umplutura de nuca preparata anterior si 50 g visine (date prin faina pentru a absorbi din sucul fructelor).
Se ruleaza aluatul, se procedeaza intocmai si cu cea de-a 2 bila. Se fac doua rulouri, se impleteste un cozonac, se pune in tava tapetata cu hartie de copt, apoi se ruleaza si se impleteste cel de-al 2-lea cozonac. Se lasa la crescut in tavi la loc cald, ferit de curent 45 minute, va asigurați că sunt bine crescuți. Se mai poate utiliza metoda de a pune tavile cu cozonac in pungi, pentru a dospi aluatul mai repede. Apoi se ung cu galbenus de ou si lapte (sau puteti folosi un ou batut). 
Se coc cozonacii la o temperatura de 160 grade C timp de 60 minute pana se rumenesc frumos. Dupa ce se scot din cuptor  se lasa la racit in tavi putin apoi se scot pe un gratar sa se raceasca complet, se acopera cu un prosop curat de bucatarie ;) Daca va este utila informatia fiecare cozonac cantareste aproximativ 1,2 kg ;)
P.S. Va recomand să utilizați produse de calitate, foarte important făina să fie una foarte bună, GRANIA as recomanda 😊 Și framantatul are un rol foarte important! Pentru un rezultat cu adevarat bun! 

Spor la treaba!  Pofta buna!