luni, 20 august 2018

Tort cu crema de smantana sufleu si confit de fructe

Nu imi amintesc exact cate portii am facut la acest tort  :), tava de 28x40 cm

          Initial nu a fost gandit tortul sa fie facut cu sufleu dar...fiind foarte cald in bucatarie nu s-a batut smantana, chiar daca a fost destul de rece de la frigider. Conteaza foarte mult si temperatura incaperii in care se lucreaza. Din pacate aer conditionat nu am...a trebuit sa improvizez cu crema...desi imi doream foarte mult sa fac acest tort cu crema mea preferata de smantana care tot am lucrat cu ea si la alte torturi. Dar la final a iesit foarte delicios o crema sufleu aerata, dulce – acrisoara in combinatie cu fructe a iesit ceva divin 😇...credeti-ma nu exagerez, foarte delicios...blatul de tort fin, fraged cu gust si aroma de unt...extraodinar! 😍💝

Ingrediente: (dimensiune tava 18 Ø ):
Oua – 3
Faina – 105 g
Zahar – 105 g
Zahar vanilat – 1 plic
Unt  - 30 g (topit si racit)
Zeama de lamaie- 5 ml (sau otet de mere)
Sare  - 2 g

Mod de preparare: Se pregateste tava pentru copt, se tapeteaza cu hartie de copt atat fundul tavii cat si peretii acesteia. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Se separa albusurile de galbenus, albusurile se mixeaza cu sarea aproximativ 1 minut, se adauga zeama de lamaie se mai mixeaza inca 1-2 minute apoi se adauga zaharul treptat si zaharul vanilat. Continuati sa mixati pana masa creste in volum si obtineti o bezea ferba si densa. Galbenusurile se amesteca cu untul topit si racorit, se toarna peste albus si se amesteca usor cu un tel. Se adauga faina in 3 transe, cernuta de vreo 3 ori anterior. Se amesteca cu un tel toata compozitia, usor sa nu scada in volum. Se toarna aluatul in tava si se coace aproximativ 35 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se racesca putin in tava, apoi se pune pe un gratar cu fata in jos sa se raceasca complet.
Din aceasta cantitate de ingrediente veti obtine un blat de tort de 18 cm Ø, se taie partea de sus dupa care il feliati in 2 parti egale, veti obtine 2 foi de blat de tort. Mai facem inca un blat 😉  avem nevoie de 4 foi.
Pentru a taia blatul de tort cu usurinta il lasati pentru cel putin o ora la congelator.

Confit de fructe:
Visine – 200g (congelate)
Zmeura – 150 g (congelata)
Zahar – 80 g
Amidon – 20 g
Foi de gelatina  - 1 (obtional)

Mod de preparare: Fructele se scot de la congelator, se lasa pe masa intr-un vas in care se vor pune la foc sa se dezghete, vor lasa zeama, nu este o problema. Eu nu le-am lasat sa se dezghete complet asa ca le-am pus la foc mic, cand au inceput sa fiarba se adauga zaharul cu amidonul se amesteca continuu, se mai tine pe foc compozitia 1-2 minute la foc mic. Compozitia se ingroasa in timp ce se raceste. Cat era fierbinte mi s-a parut cam lichida asa ca am adaugat o foaie de gelatina hidratata, procedati cum preferati este obtional, se imparte in 3 parti egale.
Crema de smantana sufleu:
Smantana – 600 g (30% grasime)
Zahar – 210 g (simplu sau pudra)
Zahar vanilat – 2 plic
Foi gelatina – 6 bucati

Mod de preparare: Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza maxima aproximtiv inca 8-10 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului. Intre timp se hidrateaza foile de galetina in apa rece, se pune apoi intr-un vas la foc mic sa se topeasca, se tine la foc foarte putin se amesteca continuu, aveti grija sa nu fiarba.
Crema se imparte in 3 parti egale, se monteaza tortul intr-un inel ajustabil, se pune pe un platou primul blat se intinde un strat de confit de fructe apoi se pune crema de smantana. Se procedeaza intocmai cu celelalte blaturi mai putin ultimul. Se lasa la rece peste noapte, se decoreaza a doua zi.
Am decorat cu crema Cheese  sau cu oricare alta preferati. Inainte de servire trebuie sa stea cateva ore la frigider.

Obs: Fundul inelului trebuie invelit in folie de aluminiu, crema mi-a iesit foarte lichida pana sa-si faca efectul gelatina a curs ceva din crema. Eu nu am pus...dar pe viitor asa voi proceda 

Crema de branza cu unt (Cream Cheese):
Crema de branza – 250 g (philadelphia, exquisa sau hochland clasica fara arome)
Unt – 200 g
Zahar pudra – 50 g
Lapte condensat – 50 g

Mod de preparare: Foarte important untul si crema de branza sa aiba aceeasi temperatura de 21 grade C. Se mixeaza untul cu zaharul pudra, aproximativ 7-8 minute la viteza medie spre mare. Apoi in alt vas se amesteca crema de branza cu laptele condensat cu o paleta. Apoi se amesteca ambele compozitii incet cu grija, cu miscari lente ca la pandispan ;) Si crema este gata pentru a decora tortul. Se intinde un strat subtire de crema peste tort se lasa la frigider cam 30 minute, apoi se pune un strat mai gros de crema , se niveleaza. Se lasa la frigider 1 ora, se prepara glazura intre timp, se lasa si aceasta la racit apoi decoram tortul  se fac “moturi” cu duza 2D ;)

Obs: Am lucrat destul de greu si cu crema decor era foarte cald... am uitat sa fac poza la pasul cand am nivelat tortul...l-am pus repede...repede la rece. Si nici dupa ce am lucrat cu glazura...

Glazura de ciocolata:
Unt – 50 g
Zahar – 50 g
Cacao – 20 g
Lapte – 2 linguri

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele intr-o cratita la foc mic, se amesteca continuu pana se topeste zaharul si obtinem o masa omogena. Atentie nu trebuie sa fiarba! Se lasa la racit se va ingroasa in timp ce se raceste. Apoi se pune intr-o punga pentru decor, se taie varful si se decoreaza marginile tortului.

Spor la treaba! Pofta buna!