joi, 28 septembrie 2017

Smetannic (New)

Duza trandafir 103, frunze 69.

       Desi este aceasta reteta de tort publicata in decembrie 2014, am revenit deoarece am facut ceva schimari la ea. Torturile initiale erau formate din 5-6 blaturi mai groase, acum am adus ceva imbunatatiri, blaturile sunt mai subtiri, mai fine. Si tortul parca are alt  gust :). M-am gandit sa fac aceasta modificare pentru ca fiind format tortul din mai multe blaturi mai subtiri are un aspect mai fin, mai special, mai deosebit :) Si desigur cu alt decor....aici ramane dupa imaginatia fiecaruia ;)

Smantana de 20% am utilizat-o in aluat, cea de 30% pentru crema.
Si la retata anterioara nu aveam poze pentru fiecare pas, aici aveti in detaliu tot ce aveti nevoie pentru a realiza acest minunat si deosebit tort. In poze am lucrat in 2 transe, intr-o seara am facut 1/2 din cantitatea de aluat, apoi am revenit si am mai facut cea de-a 2 a jumatate, in total mi-au iesit 15 blaturi, se folosesc la montarea tortului doar 12.

Ingrediente:

Pentru blat: 
Faina alba - 600 g  (tip 000)
Smantana - 200 g (20% grasime)
Praf de copt -1 plic
Oua - 2 buc
Unt topit - 100 g
Zahar - 200 g 

Crema de smantana:
Zahar - 280 g
Smantana - 800 g (30% grasime), recomand marca Gusturi Romanesti de la Mega Image.
Zahar vanilat - 1 plic

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol 200 g de smantana si praful de copt. Adaugati in compozitia de smanatana  ouale, untul si zaharul amestecati bine cu telul, la final se adauga faina. Obtinem un aluat pe care il framantam pana se inglobeaza toata faina, trebuie sa fie un aluat moale, elastic usor de lucrat. Se imparte aluatul in 8 bucati (+2 foi ies din resturi de aluat), din fiecare bucata se formeaza cate o bila pe care  le vom intinde cu facaletul (masa presarata cu faina). Foaia de aluat intinsa se taie cu un cutit dupa forma unei farfurii cu diamentu de 25 cm. Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede. Se lasa la racit pe un platou cu forma plata, sa se raceasca uniform, apoi se intaresc.
Daca doriti sa faceti un tort mai inalt, aluatul initial se imparte in 12 bucati (+2,3 foi ies din resturi de aluat) si foia de aluat va avea 20 cm diametru. De avut in vedere ca foaia coapta se micsoreaza, aluatul se strange la copt, daca taiem foaia cu diametru de 20 cm tortul final va avea 18 cm diametru.

Obs 1: Important trebuie stabilit de la inceput numaraul de foi si diametru dorit. Resturile de aluat se pot aduna si forma din nou o bila de aluat. Ce mai ramane din aluat se coace si se foloseste la decor sau se servesc ca simpli biscuiti ;).
Obs 2: Se mai poate lucra cu aluatul si in alt mod, acum fiecare decide care varianta este mai usoara de lucrat. Foaia de aluat intinsa mai intai se coace apoi cat este fierbinte se taie forma si diametru dorit.

Crema de smanatana: Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza mare aproximtiv inca 7-8 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului.
Se monteaza torul pe un platou, in interiorul unui inel detasabil se pune hartie de copt pe marginile inelului, apoi primul blat, se ung bine cu crema de smantana (2 linguri mai pline). Apoi urmeaza cel de-al 2-lea blat, pana ungem toate blaturile inclusiv ultimul, cu ceva mai putina crema. Oricum cand scoatem tortul de la frigider a 2 a zi pentru decor se ia un pic din crema de pe suprafata tortului si margini. Urmeaza crema de ghanache alba.
Se lasa la figider cel putin 12 ore, de preferat il pregatiti seara si a doua zise decoreaza, crema ganache+ glazura de ciocolata+ crema de bezea.

Crema ganache alba pentru suprafata tortului:
-200 ciocolata alba
-200 smatana pentru  frisca 30% grasime

Mod de preparare: Se topeste la aburi ciocolata alba impreuna cu smanatan pentru frisca se amesteca continuu pana se formeaza o compozitie omogena. Se lasa la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa si este gata de ornat tortul.

Decor Trandafiri din crema de bezea (albus de ou cu zahar, coloranti alimentari pe baza de gel este foarte important!) voi reveni cu detalii si un link separat cum se prepara.

Glazura de ciocolata:
Unt – 50 g
Zahar – 50 g
Cacao – 20 g
Lapte – 2 linguri

Glazura de ciocolata: Se pun toate ingredientele intr-o cratita la foc mic, se amesteca continuu pana se topeste zaharul si obtinem o masa omogena. Se lasa putin la racit si apoi se pune intr-o punga pentru décor atasat cu duza mica cu varf rotund si se decoreaza marginile tortului.

Spor la treaba! Pofta buna!