luni, 8 februarie 2016

Prăjitură cu brânză (Cheesecake)


              O prajitura irezistibil de gustoasa. Se combina perfect glazura de dulceata.... dulce-acrisoara cu umplutura de branza dulce, vanilata si aerata. Nu este un desert foarte dulce asa ca poate fi savurat si de cei mici.  Va recomand cu mare drag.  Cu siguranta veti impresiona musafirii daca doriti sa o preparati cu o ocazie oarecare sau doar pentru familie. Va asigur nu va ramane nici firimiturile din ea... ;)

Inghediente pentru blat:
Biscuiti digestivi – 320g
Unt topit – 150g

Pentru compozitia de branza:
Branza (dulce) de vaca – 1 kg
Zahar – 250g
Faina – 75g
Oua – 5
Galbenus de ou – 2
Esenta de vanilie – 2 lingurite
Coaja de lamiae – de la ½ de lamaie 

Prentru glazura de fructe:
Fructe congelate (dupa preferinte, am folosit coacaze negre) – 300g
Zeama de lamiae – 1 lingura
Amidon – 1,5 linguri
Zahar – 4-5 linguri (daca doriti mai dulce mai puteti adauga 1-2 linguri)
Apa – 100 ml

Mod de preparare: Biscuitii se maruntesc la robot sau dupa metoda clasica cu sucitorul :).
Se amesteca cu 150g de unt topit si putin racit, se pune compozitia de biscuit intr-o tava cu inel detasabil (diamentru 23-24 cm) tapetata cu hartie de copt, se ung peretii cu unt. Se repartizeaza uniform pe toata suprafata tavii si peretii acesteia si presam, pana se fixeaza bine de tava. Se da tava la frigider, intre timp preparam compozitia de branza. De pereferat este ca branza sa fie uscata si grasa. Se pune branza intr-un vas mai mare se adauga zaharul, faina, esenta de vanilie, coaja de lamiae. Se mixeaza toata coompozitia la viteza medie, apoi se adauga cate un ou, se amesteca, la final si cele 2 galbenusuri, se amesteca. Scoatem tava din frigider turnam peste compozitia de branza, o nivelam frumos. Punem tava in cuptorul incins pentru 1 ora-1 ora si un sfert la 150 grade C. Pana se rumeneste partea de sus, se mai tine un pic la cuptor 2-3 minute doar parea de sus, sa se rumeneasca frumos toata suprafata
Atentie! In timp ce se coace prajitura va curge untul din compozitia de biscuiti asa ca va trebui sa puneti o tava de cuptor in care se va aduna acesta, se curata de vreo 2-3 ori, in caz contrat se arde untul si se va umple casa de fum.
Glazura de fructe: Se pun fructele untr-un tuci (ceaun) se adauga toate celelate ingredient si se pune la foc. Se amesteca periodic, dupa ce a inceput sa fiarba se mai tine 2-3 minute si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca, putin calduta se intinde peste prajitura. Se pune prajitura la rece pentru 2-3 ore. Daca rezistati mai mult ar fi de dorit sa stea mai mult timp la frigider este mai buna. 

Spor la treaba! Pofta buna!